Antisemitismen varken började eller slutade med Förintelsen. Ska världen se mer av främlingsfientlighet och extremism eller väljer vi tolerans och civilkurage? När du som lärare undervisar om komplexa frågor, kan fler röster ge vidgade perspektiv. Så anmäl din klass till vårt kostnadsfria digitala skolprogram på Förintelsens Minnesdag! 

Programmet fungerar lika bra i klassrummet som vid distansundervisning. Temat är att vi aldrig ska glömma Förintelsen samtidigt som vi själva kan påverka hur vi vill ha det i framtiden. Vi möter Dina och Jovan Rajs, överlevande av Förintelsen, författare och Raoul Wallenbergpristagare 2020. De har byggt upp ett nytt liv och berättar nu sin historia för eleverna. Efter deras berättelse, finns möjlighet att skicka in frågor som Jovan och Dina svarar på under programmet. 

Vi gör sedan ett virtuellt besök på Judiska Museet i Stockholm för att få en glimt av judiskt liv i Sverige under tre århundraden. Raoul Wallenberg Academy kommer att visa några nya digitala verktyg för skolor i arbetet för tolerans och medmänsklighet. Nobel Prize Museum ger eleverna en inblick i Nobelprisbelönad litteratur som knyter an till Förintelsen och talar om Nobelpristagare som på olika sätt har kämpat för mänskliga rättigheter. Till sist bjuds vi in i den judiska klezmermusikens magiska värld när Freudenthal Klezmer Band spelar live för alla elever i en direktsändning från Nobel Prize Museum. 

Direkt efter programmet den 27 januari arrangerades en workshop ”Story Keepers – För historien vidare” med Raoul Wallenberg Academy. 

Målgruppen för det digitala skolprogrammet ”Glöm aldrig!” är elever på högstadiet och gymnasiet. Programmet ligger kvar på YouTube och kan ses i efterhand.  

Programmet gjorde i samarbete mellan Nobel Prize Museum, Raoul Wallenberg Academy och Judiska Museet. 

För frågor, kontakta utbildningschef Annika Hedås Falk på Nobel Prize Museum annika.hedas-falk@nobelprize.org