Antisemitismen varken började eller slutade med Förintelsen. Ska världen se mer av främlingsfientlighet och extremism eller väljer vi tolerans och civilkurage? När du som lärare undervisar om komplexa frågor, kan fler röster ge vidgade perspektiv. Så anmäl din klass till vårt kostnadsfria digitala skolprogram på Förintelsens Minnesdag! 

Programmet fungerar lika bra i klassrummet som vid distansundervisning. Temat är att vi aldrig ska glömma Förintelsen samtidigt som vi själva kan påverka hur vi vill ha det i framtiden. Vi möter Dina och Jovan Rajs, överlevande av Förintelsen, författare och Raoul Wallenbergpristagare 2020. De har byggt upp ett nytt liv och berättar nu sin historia för eleverna. Efter deras berättelse, finns möjlighet att skicka in frågor som Jovan och Dina svarar på under programmet. 

Vi gör sedan ett virtuellt besök på Judiska Museet i Stockholm för att få en glimt av judiskt liv i Sverige under tre århundraden. Raoul Wallenberg Academy kommer att visa några nya digitala verktyg för skolor i arbetet för tolerans och medmänsklighet. Nobel Prize Museum ger eleverna en inblick i Nobelprisbelönad litteratur som knyter an till Förintelsen och talar om Nobelpristagare som på olika sätt har kämpat för mänskliga rättigheter. Till sist bjuds vi in i den judiska klezmermusikens magiska värld när Freudenthal Klezmer Band spelar live för alla elever i en direktsändning från Nobel Prize Museum. 

 

Anmäl din klass här

 

Vill du att dina elever ska få en extra fördjupning med en workshop direkt efter programmet?
Då kan ni vara med i utlottningen till ”Story Keepers – För historien vidare” med Raoul Wallenberg Academy. Workshopen ges via Zoom klockan 14.15-15.00. Vi lottar mellan de anmälda klasserna och meddelar dig senast 15/1 via mejl om din klass kan vara med. 

Målgruppen för det digitala skolprogrammet ”Glöm aldrig!” är elever på högstadiet och gymnasiet. Det är helt kostnadsfritt, sänds på YouTube och efter anmälan får du en direktlänk som kan skickas vidare till eleverna. Det kommer också vara möjligt för eleverna att skicka in frågor som vi modererar och ställer till talarna. Programmet ligger kvar på YouTube och kan ses i efterhand.  När du anmäler din klass, kan du också registrera att du önskar en workshop med Raoul Wallenberg Academy direkt i anslutning till programmet. 

Programmet görs i samarbete mellan Nobel Prize Museum, Raoul Wallenberg Academy och Judiska Museet. Varmt välkommen att anmäla din klass! 

För frågor, kontakta utbildningschef Annika Hedås Falk på Nobel Prize Museum annika.hedas-falk@nobelprize.org