Coronapandemin har gett fler människor inblick i hur forskningen arbetar och hur ny kunskap skapas, omprövas och tillämpas. Men var ligger forskningsfronten just nu? Vad vet vi om sjukdomen, vaccin och medicin? Hur har mänskligheten tidigare hanterat pandemier och hemska sjukdomar? Och hur kan lärare främja faktatillit och kritiskt tänkande hos eleverna när det florerar så många myter, missuppfattningar och konspirationsteorier?

Smittsamt Lärande var temat för vår första digitala lärarkväll 9 september. Vi hade väldigt intressanta talare och om du missade det, går det att se här.

Deltog du på plats eller via länk på lärarkvällen den 9 september? Ge oss gärna feedback genom att svara på tre korta frågor här!

Medverkande

Gunilla Karlsson Hedestam, professor i vaccinimmunologi, forskar om människans immunsvar efter vaccinationer och infektioner, där Covid-19 tydligt illustrerar hur individuella våra immunsvar är. Gunilla Karlsson Hedestam gav oss en intressant föreläsning om Covid-19, antikroppar och vaccin under lärarkvällen. Här hittar du hennes föreläsning. (PDF)

Amina Manzoor, medicinjournalist på Dagens Nyheter som just nu skriver en bok om Coronaviruset och pandemiernas historia.

Annika Rabo, professor i socialantropologi som forskar om konspirationsteorier och är med i ett mångvetenskapligt europeiskt forskarnätverk med fokus på konspirationsteorier.

Peter Järver, doktor i biokemi, forskare och museilektor som varit delaktig i att ta fram utställningen och skolprogrammet Smittsamt på Nobel Prize Museum.

Anna Sjöström Douagi, programchef Nobel Prize Museum.

Carl-Johan Markstedt, Pontus Thunblad och Annika Hedås Falk från Nobel Prize Museum.

Mer inspiration på temat pandemier, vaccin och konspirationsteorier

Medicinreportern Amina Manzoor var moderator för ett samtal mellan Nobelpristagaren Peter Doherty och författaren Hanne Vibeke Holst som vi arrangerade i december 2019, strax innan Coronapandemin bröt ut. Ta del av samtalet här.

Klartänkt är fyra kortfilmer med lärarhandledning som på olika sätt berör vetenskaplig metod på ett roligt sätt. Se filmerna här.

Smittsamt är ett nytt skolprogram som nu går att boka för högstadiet och gymnasiet. Läs mer och boka här.

 

Amina Manzoor, vetenskapsjournalist:

Under coronapandemin blev det tydligt att vi har en utmaning kring vetenskapsförståelse. Som medicinjournalist vill jag säkerställa att människor förstår betydelsen av vetenskap och forskning för att vi ska kunna klara av den pågående pandemin men också framtida utbrott.

Har du några frågor? Hör gärna av dig till: annika.hedas-falk@nobelprize.org.

 

Varmt välkomna till Nobel Prize Museums lärarkvällar!

 

Foto: NIAID