Vi söker en legitimerad och erfaren svensklärare med behörighet för åk 7-9 och/eller gymnasiet. Du behöver ha mycket goda kunskaper inom litteratur och gärna även samhällsvetenskapliga ämnen. Vi letar efter en engagerad och nytänkande pedagog som med inspiration av Nobelpriset vill utveckla och leda program för elever och lärare i en spännande och stimulerande miljö.

Om oss
Nobelpriset visar att idéer förändrar världen. Nobelpristagarnas mod, kreativitet och envishet inspirerar och ger oss hopp för framtiden. Med utgångspunkt i Nobelprisets unika kombination av ämnesområden – naturvetenskap, litteratur och fred – bjuder vi på Nobel Prize Museum in till utställningar, skolprogram, föreläsningar och samtal om vår tids stora frågor. Museets pedagogiska arbete strävar efter att våra besökare ska känna att de själva kan vara med och förbättra världen i Nobelprisets anda.

Idag finns vi på Stortorget i Gamla stan. I framtiden skapar vi ett nytt kultur- och vetenskapshus vid Slussen i Stockholm.

Om tjänsten
Vi söker en engagerad och nytänkande lärare som med inspiration av Nobelpriset vill utveckla och leda program för barn, elever och lärare. Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid (37,5 timme per vecka) med tillträde den 1 januari 2021 eller enligt överenskommelse, provanställning 6 månader tillämpas.

Du kommer att ingå i museets skolgrupp som består av utbildade lärare. Tillsammans utvecklar och erbjuder vi program och resurser för barn, familjer, skolklasser och lärare. Din arbetstid är vanligen dagtid på vardagar – ibland förläggs arbetet till kväll och helg. Den huvudsakliga delen av arbetet bedrivs från museet i Stockholm men resor både inrikes och utrikes kan förekomma.

I uppdraget som museilektor ingår t ex att:
– leda och utveckla program för skolklasser från förskola till grundskola, gymnasium, särskola, SFI och högskola
– arrangera lärarkvällar och andra seminarier för lärare på svenska och engelska
– organisera aktiviteter för barn och familjer
– utveckla lektionsmaterial och lärarhandledningar
– skapa pedagogiska aktiviteter för skolor och lärare kopplade till våra utställningar
– göra visningar av våra utställningar för olika grupper
– ansvara extra för museets sakkunskap och pedagogik runt Nobelpriset i litteratur
– bedriva omvärldsbevakning inom relevanta områden
– bidra med övriga arbetsuppgifter inom museet vid behov

Om dig
Vi tror att du som söker har:
– lärarexamen för högstadiet eller gymnasiet med inriktning mot svenska och/eller samhällsvetenskapliga ämnen
– erfarenhet från undervisning på högstadiet eller gymnasiet
– dokumenterat god kommunikativ och administrativ förmåga
– mycket goda kunskaper i engelska, både tal och skrift
– god kännedom om skolans styrdokument
– ett nätverk inom skolområdet

Vi vill att du som söker denna tjänst är kunnig, nyfiken och kreativ. Du är en strukturerad person med dokumenterat god samarbetsförmåga som gillar att jobba tillsammans med kollegor med målet att alla museets besökare ska få bästa tänkbara upplevelse.

Du ska ha mycket goda kunskaper inom litteratur och även kunna leda och utveckla program om Alfred Nobel och Nobelpriset samt fredspriset och ekonomipriset. Du drivs av att ständigt lära dig mer. Utöver det behöver du ha ett tydligt pedagogiskt driv och kunna utforma aktiviteter och övningar för olika åldersgrupper som är både lärorika, roliga och utmanande.

Vi ser inkludering och mångfald som en viktig del av vårt arbete – för att skapa en god arbetsmiljö och för kvaliteten i vårt publika arbete. Vi drivs av ett starkt engagemang för de värden Nobelpriset står för; vetenskap, humanism och fredsarbete.

Välkommen med din ansökan!

Rekryteringsprocess
Ansök via denna länk senast 1 november 2021
Intervjuer kommer att ske löpande. Tillträde 1 januari 2022 eller enligt överenskommelse.

Annika Hedås Falk, Utbildningschef Nobel Prize Museum
annika.hedas-falk@nobelprize.org