Hjärt- och kärlsjukdomar är en vanlig dödsorsak i Sverige och världen, och även om vården blir allt bättre så finns det all anledning att fundera på hur vi kan leva på ett sätt som är snällare mot våra hjärtan. Att motionera, äta nyttigt och dra ner på stressen är ju som bekant ett bra recept för att ta hand om hjärtat och det ökar också livskvaliteten på alla sätt. För att prata mer om hur man lever på ett hjärtsmart sätt samlas experter som är bra på hälsa, kost och stresshantering. Tillsammans belyser de tre perspektiv: friskvård, sjukvård och vetenskap.

 

Medverkande

Anders Hansen, överläkare i psykiatri, författare och programledare, som fått stort genomslag om hur motion påverkar vår hjärna och allmänna hälsa. Anders kommer att prata om hjärthälsa ur ett medicinskt perspektiv.


Kristina Sparreljung, 
Hjärt-Lungfondens generalsekreterare – kommer att ha fokus på de största framstegen som skett för hjärtforskningen under fyra decennier.


Elin Ekblom Bak
, doktor i medicinsk vetenskap vid Gymnastik och idrottshögskolan, GIH – kommer att prata om hjärtat utifrån perspektivet hälsa, rörelse och motion.

Samtalet leds av Fritte Fritzson, komiker och radiopratare som driver poddarna Allt du velat vetaoch Fråga juristen. 

 

Samtalet Nyfiken på hjärtat äger rum på Nobel Prize Museum den 14 februari klockan 18.00.
Adress: Stortorget 2 i Gamla stan.

Samtalet arrangeras av Nobel Prize Museum i samarbete med Hjärt-Lungfonden.

Pressplatser bokas via
Presschef Rebecka Oxelström, rebecka.oxelstrom@nobelprize.org, 0734-12 66 75

 

Om Nobel Prize Museum
Nobelpriset visar att idéer förändrar världen. Nobelpristagarnas mod, kreativitet och envishet inspirerar och ger oss hopp för framtiden. Filmer, fördjupande visningar och föremål berättar om pristagarna och deras bidrag till mänsklighetens största nytta. Med utgångspunkt i Nobelprisets unika kombination av ämnesområden – naturvetenskap, litteratur och fred – tar vi upp vår tids stora frågor och visar hur vi med vetenskap, humanism och samarbete kan besvara dem. Med våra utställningar, skolprogram, föreläsningar och samtal vill vi på Nobel Prize Museum skapa engagemang för en bättre värld. Idag finns vi på Stortorget i Gamla stan. I framtiden skapar vi ett nytt hem för Nobelpriset på en central plats i Stockholm.