Få saker är så mytomspunna som kreativitet, och det finns många berättelser om hur idéer kommer till: Snilleblixtar, ensamma genier, lyckträffar, underbarn och så vidare. Varifrån kommer de här berättelserna – och ligger det något i dem?

Kom och lyssna på en panel av nyfikna forskare och experter som utforskar kreativitetens myter och verklighet: Skådespelaren Andreas T Olsson, psykologiforskaren Armita Golkar, mikrobiologen Sanna Koskiniemi, och Nobelexperten Gustav Källstrand.

Arrangeras i samarbete med Kulturhuset Stadsteatern och Forum/Debatt.

Boka plats via länken ovan.

Senare samma kväll, kl. 19.30, går det även att lyssna på en intervju med 2004 års fysikpristagare, Frank Wilczek. Läs mer

Om de medverkande

Patrik Hadenius är journalist och författare, aktuell med boken Paus – konsten att göra något annat. Han var under många år chefredaktör på Forskning & Framsteg och är idag vd för Utgivarna.

Andreas T Olsson är skådespelare, regissör och satiriker/skribent. Anders är del av den fasta ensemblen på Dramaten och är just nu aktuell med bland annat Sufflören och Performance Lecture: Om lycka. Han har satt upp en rad kabaréer och gjort ett tiotal programserier för Sveriges Radio.

Armita Golkar är psykologiforskare vid Karolinska Institutet. Utöver sin forskning och undervisning håller hon även föreläsningar för allmänheten (en av dem är Performance Lecture: Om rädsla) och har medverkat i ibland annat BBCFråga Lund och dokumentärserien Sociala monster i SVT.

Sanna Koskiniemi är mikrobiolog och forskar om antibiotikaresistens. Hon är också vice ordförande i Sveriges unga akademi, en organisation som främjar kreativitet genom att föra samman forskare från olika discipliner.

Gustav Källstrand är idéhistoriker vid Nobel Prize Museum. Han har forskat om Nobelprisets historia och är en ofta anlitad föreläsare kring Nobelpriset och Nobelpristagare. Sedan 2016 är han en av kommentatorerna i SVT vid Nobelbanketten.