Få saker är så mytomspunna som kreativitet, och det finns många berättelser om hur idéer kommer till: snilleblixtar, ensamma genier, lyckträffar, underbarn, och så vidare. Varifrån kommer de här berättelserna – och ligger det något i dem? Kom och lyssna på en panel av nyfikna forskare och experter, bland annat David Lagercrantz, som utforskar kreativitetens myter, under ledning av Patrik Hadenius.

Arrangeras i samarbete med Kulturhuset Stadsteatern och Forum/Debatt.

Biljettsläpp sker i slutet av augusti.

 

Om de medverkande

Patrik Hadenius är språkvetare, publicist, journalist och författare. Han är vd på Utgivarna, pratar språk i TV4 och är en ofta anlitad föreläsare och moderator. Han driver Pauspodden och är just nu aktuell med boken Paus – konsten att göra något annat. Han var fram till våren 2018 chefredaktör för Forskning & Framsteg, samt för Språktidningen, som han grundade 2007. Han har också varit chefredaktör för Modern Psykologi, Modern Filosofi och Populär arkeologi. Patrik Hadenius skrev fram till 2017 regelbundet språkkrönikor i Dagens Nyheter.

David Lagercrantz är en svensk journalist och bästsäljande författare. Efter några år på Expressen, då han bevakade åttio- och nittiotalets stora mordfall i Sverige, debuterade han som författare 1997 med historien om äventyraren Göran Kropp. Det skönlitterära genombrottet kom med Syndafall i Wilmslow – en historisk roman om den engelske matematikern Alan Turing. 2011 publicerade han – i samarbete med fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic – biografin Jag är Zlatan som nådde enorma framgångar och blev nominerad till Augustpriset 2012. David har sedan dess skrivit de tre uppföljarna till Stieg Larssons världssuccé om Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist, de så kallade Milleniumböckerna. Det som inte dödar oss (2015), Mannen som sökte sin skugga (2017)och den 22 augusti 2019 släpps den sjätte boken i Millenniumserien – Hon som måste dö.