För att de globala målen ska kunna nås måste alla hjälpas åt; politiker, institutioner, företag, organisationer. Den 25 september 2015 antog FN:s medlemsländer Agenda 2030, en universell agenda som inrymmer Globala målen för hållbar utveckling.

Vad har då Nobelpriset och Nobelpristagarna med de globala målen att göra? Tittar man på mycket av det som Nobelpristagarna belönats för under de drygt 100 år som Nobelpriset har delats ut, så hittar vi många kopplingar till hållbar utveckling inom alla priskategorier.

Vi erbjuder under Green Week dagliga specialvisningar kl. 14.15 (på svenska), med fokus på Nobelpristagare som jobbat för hållbarhet på olika sätt. Vi arrangerar också talk abouts om sådana Nobelpris (på engelska), helgen 30–31 mars kl. 17.15, fredag 5 april kl. 18.15 och lördag 6 april kl. 17.15.

Den 26 mars smygstartar vi Green Week i ett program med forskarpanel som leds av Fritte Frittsson, med tema hållbarhet.

 

Hållbar afterwork

Fredagarna 29 mars och 5 april har vi hållbar afterwork med fri entré mellan 17–20 där vi pratar omställning och erbjuder olika typer av diskussionsunderlag på temat globala målen. Mellan 17–18 är det happy hour.

 

Den 29 mars kan du kombinera afterwork med att lyssna på en föreläsning med Alasdair Skelton, professor i geokemi och petrologi samt en av föreståndarna för Bolincentret för klimatforskning vid Stockholms universitet. Skelton är en geolog som forskar om naturkatastrofer t ex jordbävningar, tsunamier och klimatförändringar från ett geologiskt perspektiv. Medverkar gör även Karolina Sandahl från Den globala skolan, del av myndigheten Universitets- och högskolerådet. Tillsammans inspirerar de till att omsätta tankar till handling, att gå från klimatångest och passivitet till att börja engagera sig för klimatet.

Du möter även Maja Neiman från Kungl Ingenjörsvetenskapsakademien som berättar om en kostnadsfri internationell innovationstävling för ungdomar 13–18 år som tillsammans angriper hållbarhetsutmaningar för att förbättra världen.

Kvällen riktar sig till allmänhet så väl som lärare.

 

På afterwork den 5 april blir det förutom eko-öl och diskussionsunderlag kring de globala målen, livemusik med bandet Strethult som spelar grön musik med lång hållbarhet. Upplever du stress över klimatutvecklingen och vill ventilera dina tankar med andra, kom till någon av kvällarna!

 

I samband med våra två afterwork tar vi också emot kläder till klädbytardagen 6 april (läs mer längre ner på sidan).

 

Familjeworkshop

Lördagen 30 mars och 6 april är hela familjen välkommen på workshop då ni kan tillverka er egna odlingskruka av återvunna tidningar. Plantera ärtor, ta med hem och njut av smaskiga ärtskott på smörgåsen! Vi håller till uppe i museet, se skyltning på plats. Drop in mellan 13–16.

 

Vegolunch

Under Green Week lagar Bistro Nobel upp en vegetarisk buffé med rätter utifrån säsong och med ekologiska råvaror. I vegolunchen ingår hållbarhetsvisningen (som hålls kl. 14.15 dagligen).

 

Butiken erbjuder 20 % rabatt på produkter som är kopplade till temat.

 

Klädbytardag

Den 6 april håller vi en klädbytardag, som del av Naturskyddsföreningens nationella satsning. Vill du delta? Kom och lämna in hela och rena kläder på museet den 29 mars eller 5 april kl. 17-19 och byt sedan till dig nya skatter till garderoben. Max 10 plagg per person. Vill du komma med kläder en annan tid?

Passa gärna på att titta förbi på vår afterwork med hållbarhetstema när du ändå är här.

Ett av de smartaste sätten att spara på miljön är just att byta kläder.

  • Du bidrar till minskad vattenförbrukning. Det går åt över 2 000 liter vatten för att odla bomull till en enda t-shirt.
  • Du bidrar till minskad energiförbrukning och användning av kemikalier. Bomullsodlingar förbrukar en fjärdel av världens användning av insektsbekämpningsmedel och en tiondel av ogräsmedlen. Du slipper också själv kemikalier i ett begagnat plagg, som ju tvättats flera gånger.
  • Du hjälper en medmänniska. Kvarblivna kläder och de pengar vi samlar in går till människor som har ett stort behov av dem.

Läs om Naturskyddsföreningens 5 bästa tips för att förlänga klädernas liv.

Se den här filmen för inspiration.

 

Program

26 mars – Smygstart med forskarpanel

29 mars – 6 april – Hållbarhetsvisningar kl. 14.15.

29 mars – Afterwork med eko-öl, globala-målen-diskussioner och föreläsning

30 mars – Talk about om Nobelpris kopplade till hållbarhet, kl. 17.15

30 mars – Familjeworkshop, konstruera er egen odlingskruka

31 mars – Talk about om Nobelpris kopplade till hållbarhet, kl. 17.15


5 april – Afterwork med eko-öl, globala-målen-diskussioner och liveband

5 april – Talk about om Nobelpris kopplade till hållbarhet, kl. 18.15

6 april – Talk about om Nobelpris kopplade till hållbarhet, kl. 17.15

6 april – Familjeworkshop, konstruera er egen odlingskruka

6 april – Klädbytardag

 

Vegolunch serveras 29 mars och 2–5 april.