Kan vi överlista döden? Frågan har ställts så länge människan har vandrat på jorden. Forskning i vår tid visar dock att frågan om evigt liv inte enbart bör betraktas utifrån en religiös och filosofisk frågeställning – utan även som en biologisk möjlighet.

Men samtidigt som vi människor utvecklar allt fler avancerade tekniker för att leva längre har vi för första gången i historien möjlighet att själva släcka allt liv på jorden. Inte enbart kärnvapen utgör hot. Vår livsstil förstör klimatet och minskar dag för dag förutsättningarna för framtida liv.

• Installationsvy. Evigt liv. © Nobel Prize Outreach. Foto: Jean-Baptiste Béranger

• ARTECHOUSE, Time, Life, and Eternity, 2022. © Nobel Prize Outreach. Foto: Jean-Baptiste Béranger

Utställningen Evigt liv vill spegla frågor kring evigheten och därmed också framtiden. Det är mer angeläget än någonsin tidigare att hitta nya former för att prata om hur vi ska fortsätta vår resa. I dessa diskussioner kan Nobelpriset spela en central roll.

Genom att Alfred Nobel valde så till synes väsensskilda priskategorier, från naturvetenskapens fysik, kemi och medicin till humanismens litteratur och fred, skapade han ett pris som med tiden gav upphov till ett gränsöverskridande samtal av precis det slag vi behöver idag.

Med åren har konversationen vidgats och omfattar nu en mängd olika aspekter på mänskligt liv, som sammantaget ökar vår förståelse för världen. Insikterna inspirerar och sporrar oss till att våga tänka fritt och stort – och får oss att förstå vad vi människor är kapabla till.

I Birgitta Rubins recension i Dagens Nyheter, 5 oktober 2022 skriver hon:

Evigt liv, sett som ett smakprov på ett framtida Nobelprismuseum i det nya centret, lovar dock gott innehållsmässigt. I denna gräns­överskridande utställning blandas handplockad konst, specialbeställda verk och föremål från museet med flera interaktiva installationer som gestaltar vetenskapliga och litterära framsteg i historien.

• Niki Lindroth von Bahr, Ålderstrappa, 2022. © Nobel Prize Outreach. Foto: Jean-Baptiste Béranger.

• Oscar Nilsson, Josie, 2022. © Nobel Prize Outreach. Foto: Jean-Baptiste Béranger. Oscar Nilsson gör en gestaltning av en humanoid robot under uppbyggnad inspirerad av boken ”Klara och solen” skriven av 2017 års Nobelpristagare i litteratur, Kazuo Ishiguro.

Ann Lagerström i tidningen Vi skriver om utställningen:

In i hjärnan, ut i kosmos, ner i arkiven, nudda vid dödsögonblicket, chatta med en AI, möt den samiska konsten och lyssna till en fredspristagare. Vi kastas från det ena till det andra och där någonstans kanske vi kan få syn på oss själva.

Följande konstnärer deltar med verk i utställningen

Anna Dumitriu, Andrea Galvani, Ann Lislegaard, Britta Marakatt-Labba, Christian Partos, Dana Sederowsky, Éva Mag, Fredrik Paulsen, Jillian Edelstein, Jone Kvie, Julian Charrière, Laura Splan, Mark Dion, Mats Hjelm, Moa Israelsson, Niki Lindroth von Bahr, Oscar Nilsson, Petra Lindholm, Rineke Dijkstra, Sam Taylor-Johnson, Ulla Wiggen, William Kentridge, Ylva Carlgren, ARTECHOUSE och ett gemensamt verk av John Wynne och Tim Wainwright.

Kreativa samarbetspartners inkluderar

Sahara Widoff, Greger Ulf Nilson, Birger Lipinski, Annesofie Becker, Morten Søndergaard, Magnus af Petersens, Matilda Lindvall, Jan Gradvall, Lars Forsberg, YOKE, Transpond, Digizyme, Hangmen, Alnarp Foodtech, AI Sweden, AGoodId, Sveriges Unga Akademi.

Antologi

Till utställningen har det även gjorts en antologi med samma namn där över 35 skribenter utvecklar temat evigt liv. Bland de som bidrar med essäer finns Karl Ove Knausgård och Ellen Mattsson. Finns till salu på Liljevalchs och Nobelprismuseet.

Evig konversation

Prova på den digitala upplevelsen ”Evig konversation” som knyter an till utställningen. Här kliver du in i en värld fylld av citat från Nobelpristagare, författare och artister, och kan undersöka teman som jämlikhet, hopp och medkänsla. Konversationen ljudsätts efter hand och genom att flytta på citaten kan de spelas som ett instrument.

Utställningens hemsida