Klassen är en helt ny svensk plattform för lärande. Här möter du inspirerande, provocerande och tankeväckande personer som delar med sig av sitt unika kunnande och sina funderingar. Personerna är handplockade för att få oss och lyfta blicken, tänka till och öppna upp.

I utställningen Evigt liv samarbetar Nobelprismuseet med Klassen genom tre korta filmer.

Filmerna skall inspirera till att läsa och skriva mer men framför allt ska de ge lust och verktyg att uttrycka sig själv och ”bara börja” oavsett vart det leder.

Tema för filmerna är: poesi, berättande och AI.


Om att läsa och skriva poesi med Daniel Boyacioglu

Klassen om poesi handlar om att förstå språk, sitt eget och andras. Varför ska vi skriva och läsa? Hur skriver vi en dikt och hur vet vi när den slutar? Den här klassen ger oss en snabbkurs i att läsa och skriva poesi, den hjälper oss att hitta lusten men framför allt lär den oss att förstå, tycka om och äga vårt språk.

Klassen utgår från Daniel Boyacioglus författarskap och den amerikanska poeten och Nobelpristagaren i litteratur Louise Glück.

Om Daniel Boyacioglu
Daniel är poet, artist och dramatiker och en ofta återkommande inspiratör och läromästare för barn och vuxna kring läsning och poesi. Han har skrivit sex diktsamlingar, läromedel, flertalet teaterföreställningar och släppt fem musikalbum, nu senast Dom kort man fått med gruppen Daniel4ever. Sedan 2021 sitter Daniel i styrelsen för Läsfrämjarinstitutet. Han är en av de medverkande i antologin En bro av poesi, en poesisamling för barn i lågstadiet utgiven 2021 av Svenska Akademien.

I den här Klassen:

  1. Vad är poesi?
  2. Varför poesi?
  3. Att tänka på
  4. Hur börjar och hur slutar en dikt?
  5. En sista grej

Om berättande med Cooper&Gorfer

Klassen om berättande lär oss att få fram berättelserna som vi har i oss. Hur börjar vi? Var och hur hittar vi dem? Och vad gör vi med dem sen? Den här klassen ger oss verktyg att locka fram berättelsen, formulera den och uttrycka den oavsett hur den gestaltas i slutänden.

Klassen utgår från Selma Lagerlöf, en vår tids största berättare, som var den första kvinna att få Nobelpriset i litteratur 1909.

Om Sarah Cooper och Nina Gorfer
Sarah Cooper (USA) och Nina Gorfer (Österrike) är personerna bakom konstnärsduon Cooper&Gorfer. De träffades under utbildningen i Sverige och har arbetat tillsammans sedan 2006. Cooper&Gorfer utgår nästan alltid från andra kvinnors berättelser när de skapar sina egna. Verken är ofta en hybrid mellan fotografi och illustration. De har bland annat ställt ut på Hasselblad Center, Kulturhuset Stockholm, Museum Angewandte Kunst Frankfurt, The National Museum of Photography Copenhagen och Fotografiska. Cooper&Gorfer har även gett ut sex böcker, nu senast Between These Folded Walls, Utopia (2020)

I den här Klassen:

  1. Att hitta historien
  2. Hur börjar jag?
  3. Utmaningar
  4. Ge inte upp!
  5. Det viktigaste av allt

Om AI och känslor med Sofia Thunberg

Klassen med Sofia Thunberg ger oss en snabbkurs i AI, men framför allt lär vi oss mer om AI och känslor och hur AI kan tänkas påverka oss i framtiden. Klassen utgår från Nobelpristagaren i litteratur Kazuo Ishiguro som undersöker temat i sin bok Klara och solen. Vad kan vi förvänta oss av en robot, nu och i framtiden? Vissa relationscoacher och psykologer förutspår att det om 25 år kommer att vara lika vanligt med relationer till robotar som till människor. Är det verkligen sant?

Om Sofia Thunberg
Sofia Thunberg är doktorand i kognitionsvetenskap vid Linköpings universitet. Hon har många års erfarenhet och studier kring AI, robotar och teknik och är specialist inom ämnen som framför allt handlar om interaktionen mellan människa och robot. Hon har tidigare vunnit internationella robottävlingar, varit lagledare för svenska landslaget inom servicerobotik och kom till semifinal i TV4 Talang med Robotgänget.

I den här Klassen:

  1. Vad är Ai?
  2. Om känslor och robotar
  3. Relationen till robotar i framtiden
  4. Ett sista tips!