Upptäckterna som belönas med Nobelpriset är intressanta men inte alltid så enkla att förstå. På Södra teatern får du därför en snabbkurs i årets nya vetenskapliga priser, tillsammans med de som vet mest, ledamöter från Nobelkommittéerna: Sara Snogerup Linse, Anna Wedell och Ulf Danielsson. Lär dig hur du kan förklara årets Nobelpris för bordsgrannen på nästa middag – en garanterad stämningshöjare!

Efter det leder Petra Mede ett klurigt Nobelquiz.

Kvällen modereras av Anna Sjöström Douagi, programchef på Nobel Prize Museum och Nobelexperten och historikern Gustav Källstrand.

 

Ord. entrébiljett: 190 kr | Studentbiljett: 150 kr

 

Om de medverkande

Sara Snogerup Linse är professor i fysikalisk kemi och molekylär proteinvetenskap vid Lunds universitet. Hennes forskningsarbete går bland annat ut på att studera särskilda proteiner som spelar en avgörande roll vid diagnoser som exempelvis Alzheimer, Parkinson och diabetes. Snogerup Linse är ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien och Nobelkommittén för kemi. 2014 tilldelades hon KTH:s stora pris. Hon skriver och illustrerar även barnböcker.

Ulf Danielsson är professor i teoretisk fysik sedan 2000. Hans forskning handlar om strängteori med särskilt fokus på tillämpningar inom kosmologi. Danielsson har ägnat sig åt omfattande populärvetenskaplig verksamhet och är författare till prisbelönta böcker som översatts till flera språk. Han har även varit sommarpratare i P1. Han är ledamot av Kungliga Vetenskapsakademin, Kungl. Vetenskapssamhället och Kungl. Vetenskapssocieteten i Uppsala.

Anna Wedell är professor i medicinsk genetik och överläkare som arbetar med diagnostik av ärftliga sjukdomar. Hon är även funktionsområdeschef för Centrum för medfödda metabola sjukdomar (CMMS). Wedell är medlem av Kungliga Vetenskapsakademien och nyligen invald i en ny internationell kommission som syftar till att utreda möjligheten att göra ärftliga förändringar i den mänskliga arvsmassan, ”genome editing”.

Petra Mede är en svensk komiker, skådespelare och författare. Hon har sedan 2006 medverkat i flertalet svenska program- och TV-sammanhang och lett ett antal stora TV-galor genom åren som Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och QX-galan, samt varit årets Julvärd i SVT. Som skådespelerska har Mede senast medverkat i Felix Herngrens hyllade och prisbelönta dramaserie Bonusfamiljen. På livescenen hade Petra under 2016 premiär för sin första egna föreställning Den ofrivilliga divan.

 

 

  • Sara Snogerup Linse. Foto: Alexander Mahmoud

  • Ulf Danielsson. Foto: Alexander Mahmoud

  • Sara Snogerup Linse. Foto: Alexander Mahmoud

  • Ulf Danielsson. Foto: Alexander Mahmoud

Anna Wedell. Foto: Alexander Mahmoud

  • Från vä: Anna Wedell, Ulf Danielsson, Anna Sjöström Douagi och Gustav Källstrand. Foto: Alexander Mahmoud

  • Grön lapp - jag har förstått! Röd lapp - förklara mer...

  • Från vä: Anna Wedell, Ulf Danielsson, Anna Sjöström Douagi och Gustav Källstrand. Foto: Alexander Mahmoud

  • Grön lapp - jag har förstått! Röd lapp - förklara mer...