När förklarade du ett Nobelpris för dina vänner sist? De uppfinningar och upptäckter som belönas varje år kan ibland vara svåra att förstå – men de är alltid värda att sätta sig in i. På vår Crash course berättar representanter från Nobelkommittéerna varför de valt årets pristagare – och ger dig en fusklapp så att du kan imponera på dina vänner!

På scenen finns ledamöter från Nobelkommittérna i fysik, kemi och medicin: Ulf Danielsson, Sara Snogerup Linse och Anna Wedell. Modererar gör Carin Klaesson och Gustav Källstrand.

Information om plattform, biljettförsäljning och klockslag kommer inom kort.

Om de medverkande

Sara Snogerup Linse är professor i molekylär proteinvetenskap vid Lunds universitet, där hon forskar om proteiner som spelar roll i sjukdomar som Alzheimers, Parkinsons och diabetes. Sara är ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien och Nobelkommittén för kemi, och utöver det skriver och illustrerar hon barnböcker.

Ulf Danielsson är professor i teoretisk fysik vid Uppsala universitet. Hans forskning handlar om hur strängteorin kan användas inom kosmologin. Han har skrivit flera populärvetenskapliga böcker, sommarpratat i P1 och varit med i På spåret. Ulf är ledamot av av Kungliga Vetenskapsakademien och Nobelkommittén för fysik.

Anna Wedell är professor i medicinsk genetik vid Karolinska institutet, och forskar om diagnostik av ärftliga sjukdomar. Hon arbetar också kring frågor om att göra förändringar i den mänskliga arvsmassan. Anna är ledamot av Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet och Nobelkommittén för fysiologi eller medicin.