Öppen verkstad på Nobeldagen

Lördag 10 december har vi öppen verkstad klockan 11-15. Nyfikna barn kan prova på att göra naturvetenskapliga undersökningar. Passar barn i åldern 6-11 år. Ingen föranmälan behövs – Välkomna!

Foto: Alexander Mahmoud

Bubbelkammaren

Tänk om det kom en bubbla ur örat varenda gång man kom på en idé. Vad bubbligt det skulle bli! För vi kommer på idéer hela tiden – om stort och om smått. Ibland känns idéerna självklara, ibland rör de till det och ställer allt på ända.

Alfred Nobel var full av idéer. Till exempel uppfann han dynamiten. Pengarna han tjänade ville han dela ut till andra som bubblar av idéer. Det var så Nobelpriset kom till. Nu har Nobelpriset delats ut i över hundra år. Det har handlat om fysik, kemi, medicin, litteratur, fred och ekonomi.

I Bubbelkammaren får du själv testa och klura, läsa och fantisera. Undersök vad som finns inne i vår kropp, fysikens lagar och barns rättigheter.

Missa inte vårt konstverk av Johan Hagelbäck, där russin gestaltar självaste Nobelprisutdelningen!

Barnjakten – klurig frågetävling på egen hand

Utmanas med Barnjakten – en klurig frågetävling om Nobelpriset för barn 5–11 år.

Vem skrev Djungelboken? Och vad uppfann Alfred Nobel? Finn svaren runtom i museet.

Psst. Ledtrådar är att svaren finns någonstans i tidslinjen, Alfredrummet och permanenta utställningen ”Människor, miljöer och kreativitet”.

Häftet finns att hämta i entrén.

Barnens Nobelklubb

I Barnens Nobelklubb upptäcker vi spännande, konstiga och roliga saker som finns runt omkring oss. Vi gör bubblande och sprakande experiment, funderar på varför människor har svårt att hålla sams och skriver våra egna dikter.

Barnens Nobelklubb riktar sig till dig som är mellan 7 och 10 år gammal.

Några av klubbårets höjdpunkter är klubbträffarna. Under vårträffen bär det ofta iväg på studiebesök. Vi har bland annat fått prova på att göra egna polkagrisar när vi besökte Polkapojkarna i Gamla stan. Det har förstås också experimenterats en massa, både på Vetenskapens Hus och Kungliga Tekniska Högskolan. Läs den fina artikeln om vårt senaste besök där.

Höstterminens träff heter förstås Lilla Nobelfesten, och då brukar vi hålla till i museets lokaler.

Som medlem får du allt detta:

  • Medlemskort och ett häftigt nyckelband
  • Gå på våra roliga och lärorika klubbträffar
  • Medlemsbladet som kommer fyra gånger per år
  • 10% rabatt på allt i museets butik
  • Gratis inträde på museet hela året för dig och en medföljande
Bli medlem

Med hänvisning till pandemin tar vi dessvärre inte emot nya medlemskap 2022 utan planerar istället att starta upp klubben igen efter årsskiftet, varmt välkomna åter då!

För att administrera medlemskapet i Barnens Nobelklubb behandlar vi personuppgifter i enlighet med dataskyddsförordningen, GDPR. Vi lämnar aldrig ut information, och lagrar den inte längre än nödvändigt. För mer information, läs gärna vår integritetspolicy.